Tussentijdse toets

De tussentijdse toets in het kort
De 
tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt praktijkexamen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je instructeur rijdt mee.

Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres goed uitvoert, krijg je vrijstelling op dit onderdeel voor het eerstvolgende praktijkexamen. De TTT duurt 55 minuten. 

Voorwaarden 
Je bent al in het bezit van een geldig theoriecertificaat of rijbewijs van een andere categorie.
Je moet dit tonen vóór aanvang van de TTT, samen met een geldig identiteitsbewijs.

Last van zenuwen?
Om
dat de TTT hetzelfde verloopt als het rijexamen, weet je precies wat je straks tijdens het praktijkexamen kunt verwachten. De tussentijdse toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt zo bij veel kandidaten weggenomen. 

Vrijstelling verdienen 
Omkeren, parkeren of stoppen zijn voorbeelden van "bijzondere manoeuvres" en vormen een onderdeel van het praktijkexamen. Tijdens de TTT komt dit onderdeel ook aan de orde. Doe je dit goed, dan krijg je vrijstelling en hoef je op je eerstvolgende praktijkexamen geen manoeuvres meer te doen.
 

Adviesformulier
Na afloop van de toets krijg je een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het praktijkexamen. Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je later het praktijkexamen doet. Dit is met name belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel manoeuvres.

Meenemen naar je tussentijdse toets (TTT)
- een wettelijk toegestaan, geldig, eigen identiteitsbewijs;
een geldig theoriecertificaat;